suport

Broker de asigurari online Site oferit de Global Risk Services - Insurance Broker SRL (GRS). Toate drepturile rezervate.

Calculator CMR

asigurarea de raspundere a transportatorului pentru marfa transportata

Alegeti limita de raspundere:

€ / $

DE CE E BINE SA INCHEI POLITA CMR PRIN G.R.S. ?

Pentru ca noi cunoastem in detaliu toate caracteristicile politelor de asigurare din piata si va oferim varianta care sa corespunda activitatii pe care o desfasurati.

Pentru ca va oferim cele mai bune conditii de asigurare la cel mai bun pret.

Pentru ca noi va consiliem pe toata perioada de instrumentare a dosarelor de dauna. Nu e doar o declaratie de intentie, este ceea ce facem de peste 10 ani.

CE ACOPERA O POLITA CMR ?

Polita de asigurare CMR are ca obiect asigurat raspunderea transportatorului rutier in calitate de caraus pentru pagube produse marfurilor transportate international cu vehicule mentionate expres in polita de asigurare.

Suplimentar se poate prelua in asigurare raspunderea transportatorului rutier pentru transporturile interne, pe baza aceleiasi polite de asigurare sau prin emiterea unei polite distincte, proceduri personalizate, de la un asigurator la altul.

Polita intra in vigoare la primirea marfurilor de catre transportator (atunci cand marfa intra in posesia transportatorului) si isi incheie valabilitatea la livrarea acestora beneficiarului, la locul de descarcare (la eliberare).

Riscurile acoperite sunt pierderea totala sau partiala a marfurilor, avarierea acestora sau depasirea termenului de livrare.

CUM SE STABILESTE RASPUNDEREA ?

Pentru a se primi o despagubire pe CMR, trebuie sa se demonstreze vina (raspunderea) transportatorului pentru pierderea totala, partiala sau avarierea marfurilor transportate.

Transportatorul este exonerat de raspundere daca riscurile mentionate mai sus au avut drept cauza „o culpa a persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa, un ordin al acesteia nerezultand dintr-o culpa a transportatorului, un viciu propriu al marfii sau circumstante pe care transportatorul nu putea sa le evite si ale caror consecinte nu le putea preveni", conform prevederilor Conventiei CMR. 

CARE E LIMITA DESPAGUBIRII ?

In conformitate cu dispozitiile Conventiei CMR, despagubirea acordata pentru pierderea totala sau partiala a marfii este calculata in functie de valoarea marfii la locul si in momentul primirii acesteia pentru transport.

Conform Conventiei CMR, pentru transporturi internationale, cuantumul despagubirii nu poate depasi 8,33 DST (adica 13,66 dolari) pentru fiecare kilogram de greutate bruta lipsa.

Daca valoarea comerciala a marfii este mai mare decat limita maxima a despagubirii prevazuta in Conventia CMR, si daca se doreste cresterea limitei de despagubire prevazuta de lege, acest lucru trebuie solicitat de transportator si prevazut in polita sau conditiile de asigurare.

ATENTIE ! Daca valoarea facturii este mai mare decat limita de raspundere CMR (suma asigurata), se poate aplica principiul proportionalitatii in caz de dauna. De aceea e bine ca atunci cand se incheie asigurarea, limita de raspundere sa fie acoperitoare, sau sa faceti suplimentari ale limitei de raspundere, atunci cand este cazul.

SUNT ASIGURATE TOATE MARFURILE TRANSPORTATE ?

Sunt marfuri excluse din asigurare, conform Conventiei CMR: transportul de animale vii

Sunt marfuri excluse conform conditiilor de asigurare, dintre cele mai frecvente amintim: hartii de valoare, metale pretioase, bani, bilete de banca, bijuterii, blanuri, obiecte de arta si de colectie

Sunt marfuri pentru care pot fi clauze speciale de preluare in asigurare: transport vehicule pe platforme, marfuri perisabile transportate cu vehicule dotate cu instalatii frigorifice, marfuri periculoase, transporturi efectuate pe baza conventiilor postale internationale

Alte categorii de marfuri pentru care pot fi stabilite conditii speciale de preluare in asigurare: produse electronice

In cazul in care transportati alte tipuri de marfuri decat marfuri generale, trebuie sa aveti prevazute in polite clauze speciale de preluarea acestora in asigurare.

CAT ESTE FRANSIZA?

Fransiza poate fi zero, procentual din suma asigurata sau dauna, sau in valoare fixa.  In cazul in care se percepe o fransiza, aceasta poate fi valabila pentru anumite riscuri (de exemplu doar pentru furt) sau se aplica pentru orice dauna.

Atentie la preluarea in asigurarea a riscului de furt pentru transporturile interne, sunt asiguratori care exclud acest risc, sau percep fransize. Aceste fransize sunt stabilite in functie de timpul de stationare, perioada (zi. noapte) sau tip marfa. Chiar si pentru transport international, trebuie sa verificati ca aveti riscul de furt inclus. In general este preluat in asigurare riscul de furt prin efractie, excluzand cazul in care autovehiculul este descoperit (conform conventie CMR). Sunt asiguratori care nu preiau riscul de furt in asigurare in cazul autovehiculelor cu prelata, sau sunt asiguratori care preiau in asigurare doar furtul calificat (definit ca furt savarsit de doua sau mai multe persoane impreuna, mascate si cu arme asupra lor).

SUNT OBLIGAT SA INCHEI O POLITA CMR ?

Din punct de vedere legislativ, asigurarea CMR este o asigurare facultativa care se supune prevederilor Conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR). In practica insa, pentru obtinerea unei comenzi din partea unei case de expeditii sau direct de la beneficiarul marfii, una din conditiile de baza este existenta acestei polite de asigurare.

 

 

Preturile afisate sunt valabile pentru transport marfuri generale, plata integrala a primei de asigurare si vor fi confirmate in urma analizei profilului de risc al clientului de catre societatea de asigurare. 

 

Peste 6000 de transportatori sunt clientii nostri.

Suntem pregatiti sa va castigam increderea!

 

.

Plateste online prin EuPlatesc.ro

Global Risk Services - Insurance Broker SRL (GRS). este autorizat de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa functioneze ca broker de asigurare in baza deciziei nr. 3930 / 08.10.2004. GRS este inregistrat ca operator de date cu caracter personal la ANSPDCP sub nr. 154662.